Salmorejo

750 gram rijpe tomaten
1 teentje knoflook
75-100 ml olijfolie
2 eetlepels goede sherry azijn
½ theelepel suiker
zeezout
zwarte peper
½ rode chilipeper
1 lente-uitje
½ komkommer
2 ons serranoham
2 hardgekookt eieren

Doe de tomaten in de blender met de knoflook, de chilipeper, de komkommer, azijn en de kruiden. Blend tot een gladde massa op het groene smoothie programma. Voeg nu steeds een scheut olijfolie toe en meng alles door. De soep moet mooi glad worden en zacht van smaak zijn. Proef steeds en doe er meer olie bij als de soep nog niet zacht genoeg is. Wees niet te zuinig met de olie. Voeg naar smaak zout toe. Zet de soep een paar uur in de koelkast om ijskoud te worden. Garneer met blokjes gekookt ei, blokjes serranoham en een scheut olijfolie. Of maak prikkers van de ei en ham en leg over de soepkom.

print