MET FERMENTEREN GA JE BRUISEN VAN GEZONDHEID
Wat in de keukens van New York, San Francisco en Portland helemaal trendy is, komt ook bij ons weer helemaal in de schijnwerpers: het fermenteren van voedingsprodukten! De goede oude fermentatie waarmee onze oma’s zelf zuurkool, zuurdesem en zure melk maakten is momenteel een van de hipste food trends.
De trend combineert gezondheidsbewustzijn met het verlangen naar eerlijke voeding met natuurlijke ingrediënten. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat gefermenteerde produkten de beste voeding zijn voor gezonde darmen! Onze spijsvertering is dus heel blij met gefermenteerde ‘probiotische’ voeding.
Fermenteren betekent ‘gecontroleerd vergisten’ en is eigenlijk een verzamelbegrip voor verschillende processen waarbij micro-organismen zorgen voor het conserveren van levensmiddelen. Tijdens het fermenteren breken bacterieën koolhydraten in de groente af tot melkzuren. Melkzuurbacterieën veranderen de groenten, het toegevoegde zout en het onttrekken van zuurstof ondersteunen dit proces.
Gefermenteerde groenten bevatten veel vitamines, melkzuren en zoals gezegd, actieve probiotische micro-organismen die zorgen voor verrijkende smaken en spannende aroma’s. Het fermentatieproces zorgt ook voor een langere houdbaarheid van de groentes!
Voor het fermenteren zijn vrijwel alle groenten geschikt: koolsoorten, paprika’s, venkel, tomaten, bladgroenten, bleekselderij, courgettes. De mogelijkheden en smaakvariaties zijn echt eindeloos. Je kunt zelfs gefermenteerde pesto en guacamole maken.
SAMENGEVAT: WAAROM is fermenteren, bijvoorbeeld met een snelle pickle pers een absolute aanrader?
KRAAK EN SMAAK
Het picklen is een culinaire verrijking: er ontstaat een geconcentreerde smaak en groenten worden enorm knapperig. Die knapperigheid is echt uniek aan dit proces!
GEZONDHEIDSEFFECT
Door het voorstadium van het fermentatieproces groeien en vermenigvuldigen gunstige bacteriën en worden enzymen aangemaakt. Hiermee ondersteun je de conditie van je darmgestel en algehele weerstand.
GEMAK
Je raakt snel vertrouwd met een eenvoudige techniek die zeer makkelijk is te integreren in je dagelijkse kookroutine. In de pickle-pers zet je groenten met wat zout een aantal uren onder flinke druk weg. Hierdoor ontstaat er een vliegende start van het fermentatieproces
WAT HEB JE NODIG?
Een compacte basisuitrusting is voldoende als je gaat fermenteren: wij adviseren: een fijn snijmes, een snelle pickle pers en een boek met inspirerende recepten. En als je de gefermenteerde groente langer wilt bewaren: schone glazen (wek)potten.
Heb je de smaak te pakken? Dan kun je het fermenteren ook uitstekend combineren met de droogoven. Tomaten drogen in de droogoven en vervolgens laten fermenteren in een wekpotje met olijfolie is niet alleen heel lekker maar ook super gezond. Ook kun je met behulp van de droogoven gefermenteerde kokosyoghurt maken. Met het juiste recept wordt dit naast een heerlijke yoghurt een natuurlijk anti-depressivum, hoe bijzonder is dat?
Ben je nieuwsgierig geworden? Stuur ons een mail voor 3 lekkere recepten of neem direct een kijkje in de Greenyourself webshop