Waarom is het zo belangrijk om meer groenten en ook fruit te eten?
Groente en fruit is perfecte vitale voeding vanwege de volgende gezondheidsvoordelen:

· bevat essentiële mineralen, vitaminen en aminozuren

· reinigt het lichaam van afval- en gifstoffen

· is basisch en stimuleert daarmee een gezonde zuur-baseverhouding in het lichaam

· geeft energie: lichaamscellen vernieuwen zich makkelijker, de huid wordt stralender en zachter

· versterkt je weerstand en immuunsysteem

· bevordert een gezonde darmwerking door de rijkdom aan vezels

· reguleert je gewicht

· is een makkelijke manier om je groente- en fruitinname te verhogen

· de groene bladgroenten bevatten chlorofyl

De bekende arts Richard de Leth (www.oersterk.nu) zegt er dit over:

In discussies over voeding draait het vaak om koolhydraten, superfoods of calorieën. Experts vliegen elkaar in de haren over details, maar het belangrijkste principe wordt vaak vergeten. Want welke voedingsstof is essentieel voor jouw gezondheid en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, overgewicht en nog veel meer? Of anders gezegd: welke voedingstof zorgt voor meer energie, een betere focus en meer kwaliteit van leven?

Vezels.

Waarom zijn vezels zo belangrijk?

Vezels zijn de belangrijkste brandstof voor de bacteriën in je darm (microbioom). In de darmen leven evenveel bacteriën als dat je cellen in je lichaam hebt. Simpel gezegd: als je goed voor die bacteriën zorgt, zorgen die bacteriën goed voor jou. Bewerkte onnatuurlijke voeding brengen het microbioom uit balans en dit vergroot de kans op het ontwikkelen van westerse welvaartsziekten.

Hoeveel vezels heb ik per dag nodig?

Vrouwen krijgen het advies om 30 gram vezels per dag in te nemen en voor mannen is het advies 40 gram per dag.

Zoals met de meeste goedbedoelde adviezen: bijna niemand doet het.

Volgens de buikbarometer van de Maag Lever Darm Stichting krijgen vrouwen slechts 19 gram en mannen slechts 23 gram vezels per dag binnen.

In Amerika is het trouwens nog veel slechter met de vezelinname gesteld. Slechts 5 procent van de bevolkingredt de adviseerde 25 gram (vrouwen) of 38 gram (mannen) vezels.

Wat kunnen we van natuurvolkeren leren?

De oermens at veel meer groentes per dag in vergelijking met de moderne mens. De Hadza’s in Tanzania eten bijvoorbeeld nog steeds zo’n 100 tot 150 gram vezels per dag.

Ter vergelijking: dat zijn ongeveer 50 kommen met (vezelarme) Cheerios.

Belangrijke les: zorg dat de natuur de belangrijkste leverancier van vezels is (groentes) en niet de mens (fabrieksrommel).

Maar ik eet liever dagelijks brood voor een goede stoelgang

In groentes zitten per kilocalorie gemiddeld acht keer zoveel vezels als in brood. Je kunt dus prima zonder brood, maar niet zonder groentes. De oermens had ook geen brood nodig voor een goede gezondheid.

Maar ik ben toch geen konijn die de hele dag aan slablaadjes knabbelt?

De mens is een gewoontedier. We ontbijten iedere ochtend met een boterham met kaas of een bakje yoghurt met muesli en voor de lunch vullen we onze ‘broodtrommel’. Wel lekker, maar niet gezond. Granen in brood bevatten namelijk antinutriënten die bij veelvuldige inname tot irritatie van het darmslijmvlies kunnen leiden én tot overactiviteit van het immuunsysteem in het spijsverteringskanaal (laaggradige ontsteking).

Gebruik liever de 3-dagen regel: eet maximaal eens per 3 dagen brood en varieer op de andere 2 dagen met een ander ontbijt of lunch. Het liefst met wat groente, zowel een omelet met groente of een kop soep.

Wat moet ik onthouden?

Vezels zijn de belangrijkste vergeten voedingsstof die we te weinig binnenkrijgen. Wil je jouw gezondheid versterken? Onthoud dan deze drie woorden: eet meer vezels.

print

Geef een reactie