Lichte satésaus
375 ml. zwarte of matcha thee
275 gram geroosterde ongezouten pinda’s of cashewnoten
1 eetlepel kokosolie of 100 ml kokosmelk
½ teentje knoflook
2 cm. verse gemberwortel, geschild
1 chilipeper
2 el sojasaus of tamari
2 el rijstazijn
1 tl gemalen koriander
1 tl kokosbloesemsuiker
Was de chilipeper en verwijder de zaadlijsten. Voeg 250 ml. thee toe aan de blenderkan samen met alle overige ingrediënten. Sluit goed af met het deksel en kies het saus programma of blend op hoog vermogen gedurende 45 – 60 seconden. Controleer de consistentie en voeg evt. nog wat thee toe. Breng indien nodig op smaak met wat zeezout.
Doordat er thee gebruikt wordt in plaats van kokosmelk of olie bevat deze satésaus aanzienlijk minder caloriëen dan de traditionele versie. Combineer de satésaus met een gado-gado groente salade of gebruik hem bij een ander gerecht als smaakmaker. Gebruik je tamari in plaats van sojasaus dan is de saus ook nog eens glutenvrij.