Tijdens de 1e lente workshops van Greenyourself in de Moestuin van Jagtlust plukken we altijd verse brandneteltoppen en verwerken deze in een reinigende smoothie en een heerlijke groene pesto.
Ik kan je sterk aanraden om speciaal nu tijdens de Corona crisis naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken. De natuur zit niet ‘op slot’ en je hebt er nu vast wel even de tijd voor. Neem een schaar mee, trek een paar keukenhandschoenen aan en ‘off you go’, naar het bos, weiland of een ander buitengebied!

Brandnetel werkt heel reinigend en zuiverend. Het is daarnaast oprecht lekker als je het verwerkt in een smoothie, een soep of een lekkere spread.

10 BELANGRIJKE EIGENSCHAPPEN VAN BRANDNETEL:

  1. het ondersteunt een goede nier- en leverfunctie
  2. het bevat veel chlorofyl en ondersteunt daarmee het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam.
  3. het bevat veel vitamine C
  4. is rijk aan ijzer
  5. rijk aan calcium
  6. eiwitrijk
  7. Brandnetel bevat enzymen die gunstig zijn voor je spijsvertering
  8. het bevat alle essentiële aminozuren; dit zijn aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken en je dus binnen moet krijgen via voeding
  9. Brandnetel is een topper onder de (on)kruiden vanwege de perfecte verhouding tussen omega 3 & omega 6 vetten.
  10. In brandnetels zitten ontstekingsremmers. Die maken verstopte neuzen en bronchieën weer open. Volgens sommige kruidenspecialisten is brandnetel de plant bij uitstek voor hooikoorts, astma en nasale allergieën.

 

Wat brandnetel precies doet in je lichaam heeft plant- en voedingsdeskundige Laurette van Slobbe (https://florae.nu/2130-2/)prachtig verwoord in deze tekst:

Brandnetel reinigt door een complex samenspel van mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen, en tal van andere plantenstoffen, waaronder hormonen, enzymen en het hoge gehalte aan chlorofyl. Brandnetel zuivert bloed en lymfe, is ontzurend en bindt zware metalen die daardoor uitgescheiden kunnen worden. Het is daarmee een makkelijk toegankelijke diepte-reiniger voor je lichaam. Daarnaast activeert en ondersteunt het meerdere organen zodat ze beter functioneren, en zorgt het van binnen en van buiten goed voor je huid. Dankzij de hormonen die bij jonge voorjaarscheuten actief zijn heeft de brandnetel de komende maand de sterkst reinigende werking.

Krachtige voeder

Brandnetel bied je een interessante verzameling van voedingsstoffen in hoge concentraties aan op een zilveren dienblaadje. Het is bijzonder eiwitrijk, in een evenwichtige samenstelling van aminozuren, heeft een hoog gehalte aan omega-3 en andere essentiële vetzuren, is vitaminerijk -o.a. vitamine A, B1, B2 en C- en is heel mineraalrijk: o.a. calcium, ijzer, kalium, magnesium, en fosfor. Het ijzer is bovendien goed opneembaar. Het eiwitgehalte is zo hoog en goed van samenstelling dat het in droge toestand (dan is het eiwitgehalte hoger) een betere bron van essentiële aminozuren is dan amandelen en vergelijkbaar met diverse bonensoorten en kip.  Hoewel de voedingsstoffen over het algemeen het hoogst zijn in rauwe brandnetel is de verhitte brandnetel (gekookt, geblancheerd) ook heel voedselrijk.  Zie o.a: Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.) Laban K. Rutto, Yixiang Xu, Elisabet Ramirez, Michael brandt  

Beschermer en heelmeester

Powerplant brandnetel wordt als remineraliseerder gebruikt in de kruidengeneeskunde, om in tijden van stress of zwakte, en bij ongezonde voeding de mineralen weer aan te vullen. Brandnetel heeft met z’n totaalpakket ook nog andere beschermende, ondersteunende en helende werkingen, en wordt op tal van manieren in de fytotherapie ingezet. Voor nu voert dat te ver om daarop in te gaan. Maar het is wel weer een schitterend bewijs hoe deze krachtige wilde plant veel meer is dan alleen een bron van voedingsstoffen. En dan hebben we het nog niet eens over de plant als bodemverbeteraar, beschermer voor planten tegen ziekten en plagen, verhoger van het gehalte aan etherische olieën bij buurtplanten en natuurlijk als heel belangrijke waardplant voor diverse vlinders.

Balanceren op het scherp van de schede

Brandnetel heeft zoveel kracht in al die kwaliteiten dat het de moeite waard is hier heel bewust mee om te gaan. Het kan je enorm ondersteunen in deze wereld vol stress, straling en gifstoffen die  veel van ons lichaam vergen. Vooral in de balans tussen het verwijderen van afval- en gifstoffen enerzijds en het aanvullen van de nodige bouwstoffen anderzijds. Hoewel brandnetel dit vooral op fysiek niveau doet, kan dit voor de bewust levende persoon gekoppeld zijn aan een balans op het niveau van intentie en doelen. Wat kun je beter loslaten, welke processen hebben ondersteuning en ‘krachtvoeding’ nodig en vooral: hoe geaard ben je hierin op lichamelijk vlak? Hoewel je brandnetel veilig kunt gebruiken in je voeding, en ook in grotere hoeveelheden, heb je er dus meer aan als je het niet zomaar klakkeloos, maar juist met meer bewustzijn gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat brandnetel op het lichamelijke vlak balans brengt te midden van de chaos van het dagelijkse leven, en je helpt om je beter te aarden in je lichaam. Het geeft je de fysieke energie die je nodig hebt om je diepste verlangen te verwezenlijken.

 

Kijk hier voor meer informatie: www.greenyourself.nl.

Ons favoriete smoothierecept met brandnetel voor een echte energy boost vind je in het Greenyourself boek.

 

 

workshop-vitale-voeding-landgoed-jagtlust workshop-vitale-voeding

print

Geef een reactie