Bitterstoffen zijn gezond

Bitterstoffen zijn heel gezond en belangrijk voor een sterk lichaam. Het effect van bitterstoffen wordt vaak onderschat. In deze blog leg ik uit waarom bitterstoffen zo belangrijk zijn en hoe we ze het beste kunnen opnemen in ons dagelijks leven. De eerste vraag die opkomt:

Wat is het effect van bitterstoffen?

Bittere stoffen stimuleren het spijsverteringsproces door signalen naar de spijsverteringsorganen te sturen. Als er voedsel in onze maag zit, helpen de bitterstoffen om het af te breken. Daarnaast binden bitterstoffen de zuren in ons lichaam. Bittere stoffen hebben dus een grote invloed op onze zuur-base balans en helpen ons deze in balans te houden. Bitterstoffen zorgen voor een snellere darmbeweging en het lichaam kan belangrijke voedingsstoffen beter opnemen. Als onze spijsvertering in orde is, dan zijn wij ook in orde. Want 70% van onze afweercellen worden gevormd in de darm. Je kunt dus wel stellen dat bitterstoffen belangrijk zijn voor ons immuunsysteem. Maar niet alleen de maag en darmen worden ondersteund door bitterstoffen, maar ook de lever. Bitterstoffen hebben hier een ontstoppend effect.

Waar zitten bittere stoffen in?

Bitterstoffen zijn vaak moeilijk te vinden in de schappen van supermarkten. Ons voedsel is vaak zwaar veredeld en heeft zijn bitterheid verloren. De volgende voedingsmiddelen bevatten nog steeds bittere stoffen. Het is aan te raden om deze van goede biologische kwaliteit te kopen:

Cichorei
radicchio
rucola
Grapefruit
andijvie
artisjokken
Maar dit zijn niet de enige leveranciers van bitterstoffen. Veel inheemse wilde kruiden hebben ook een krachtige bittere werking, zoals:

alsem
paardebloem
duizendblad
salie
citroenmelisse

Het is belangrijk om op te letten dat je niet te veel van de bittere stoffen binnenkrijgt. Ze dienen bij de planten vooral als bescherming tegen insecten. Voor de mens zijn ze echter niet giftig, maar gezond – en zoals zo vaak het geval is: de dosis maakt het gif (hormese).

Het effect van bittere stoffen op de geestelijke gezondheid

In Ayurveda wordt de bittere smaak beschouwd als de meest genezende van allemaal! Daarom worden ze ook gebruikt bij uitputting, vermoeidheid en stress. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat bittere verbindingen het werk van het sympathische en parasympathische zenuwstelsel in onze hersenen in evenwicht brengen. We kunnen dus sneller tot rust komen, maar ook sneller overschakelen naar de actieve modus. Daarnaast hebben bitterstoffen een positief effect op de hartcontractie en verbeteren ze de bloedcirculatie, waardoor we ons alerter en prettiger voelen.

Integreer bitterstoffen in het dagelijks leven

Bitterstoffen kunnen gemakkelijk in ons dagelijks leven worden geïntegreerd in de vorm van een groene smoothie. Velen zweren bij de dagelijkse groene smoothie die de kracht van de natuur bevat. Ook ik ben er, zoals bekend, een groot liefhebber van! Voor een bittere maar lekkere smoothie blenden we:

Handvol spinazie
½ handje paardenbloem
½ handje brandnetel
1 appel
4 eetlepels (diepvries) bosbessen
200ml water
Het is aan te raden om hierbij de bianco di puro vacuümpomp te gebruiken. Het voorkomt oxidatie en houdt zo belangrijke vitamines, bitterstoffen en voedingsstoffen in leven. Wie regelmatig smoothies met wilde kruiden bereidt, mag de vacuümpomp niet missen!

print

Geef een reactie