– G R O E N B O E K E T     –  

G R E E N Y O U R S E L F   I N S P I R A T I E B L O G

Wat een verrassing: een enorme struik boerenkool komt op me af… met het lachende gezicht van mijn vriendin erachter.

“Ik dacht: bij wijze van een bloemetje. Bij jou kan ik dit wel doen. Ik heb hem nét uit de aarde getrokken.”

“Bij mij kun je dat wel doen? Bij mij kun je het niet beter doen. Kom binnen. You make my day.”

Boerenkool, met zijn robuuste smaak en enorme rijkdom aan vitaminen, mineralen én chlorofyl, is één van mijn favoriete bladgroentes om goed de winter mee door te komen.

De forse struik die mij vandaag spontaan ten deel is gevallen inspireert. Een stamppot is altijd lekker maar ik zie al snel dat er voldoende is voor meer. Een ontbijt voor morgen verschijnt op mijn netvlies: groene smoothiebowl bestrooid met wat geroosterde noten en zaden. Een boerenkoolpesto kan ik ook vast nog wel maken. Lekker als spread op een cracker, of een schepje als topping in de soep. En wat er dan nog van de boerenkool over is: dat schuif ik in de droogoven voor dagen die minder spontaan verlopen als vandaag. Zo heb ik altijd gezonde voorraad bij de hand.

Voor de stamppot van vanavond haal ik vast een aantal mooie bladen van de struik. Even goed wassen en dan rits ik het bladgroen los van de middennerf en snijd de boerenkool grof. Ik vul de blenderkan van de hogesnelheidsblender met de boerenkool, voeg een flinke scheut water toe en laat de blender de boerenkool op lage stand heel mooi fijnsnijden. Dit duur zo’n 20 seconden. De inhoud gaat even door een vergiet, ik vang het vocht op en de boerenkool kan straks zo de pan in. Het opgevangen vocht drink ik op of ik gebruik het in een groene smoothie.

In dit jaargetijde is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je weerstand. Boerenkool helpt je hier perfect bij. Het is rijk aan voedingsvezels, verbetert je zuur/base balans, helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren en voorziet je royaal van de benodigde vitaminen, mineralen en fytonutriënten.

Ben je benieuwd naar mijn favoriete boerenkoolrecepten? Stuur een mail en ontvang 3 lekkere recepten.

print

Geef een reactie