“If it does not kill you it will make you stronger”

Gezondheid betekent flexibel zijn. Het vermogen hebben om je aan te passen aan de sociale, fysieke, cognitieve en emotionele uitdagingen van deze tijd en deze uitdagingen voor jezelf in goede banen te leiden.

Onze voorouders werden vaak zwaar op de proef gesteld en moesten al hun kracht, energie en creativiteit gebruiken om zich te verweren tegen allerlei natuurlijke tegenstanders. De prikkel om te overleven en tegenstand te bieden aan de uitdagingen en gevaren van hun tijd maakte hen tot sterkere, gezondere en slimmere mensen.

Tegenwoordig worden we als mens op andere, vaak onnatuurlijke manieren op de proef gesteld. Er zijn nieuwe stressfactoren gekomen die buiten onze invloedssfeer vallen. Denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling, lichtvervuiling en de plastics in onze voeding. Het is voor ons een zoektocht op welke manier we aan deze stressfactoren tegenstand kunnen bieden.

Ook stressfactoren binnen onze invloedssfeer zijn voor veel mensen moeilijk te hanteren: leven volgens ons bioritme bijvoorbeeld; we missen vaak ofwel afwisseling en uitdaging in ons leven (bore out) óf hebben te weinig rustmomenten (burnout). Handige technische hulpmiddelen maken ons leven makkelijk en comfortabel. We bewegen te weinig, zitten teveel en hoeven maar weinig inspanning te verrichten om dagelijks ons eten binnen te krijgen. Stel dat er een gevulde koelkast naast ons bed zou staan, zouden we dan nog zin hebben om op te staan?

Het gevolg is dat we steeds zwakker worden: in plaats van homo sapiens verworden we tot homo fragius: we verliezen spierkracht, hebben weinig energie, een verstoorde hormoonhuishouding, een zwak immuunsysteem en we ervaren teveel ongezonde stress.

De oplossing

Het Intermittent Living Concept beïnvloedt de meeste vitale processen in het lichaam op een positieve manier.

De Engelse uitdrukking: “If it does not kill you, it will make you stronger” vormt de basis van het principe van Intermittent Living. Door jezelf aan een combinatie van zgn. ‘hormetische’ prikkels bloot te stellen wordt je sterker en weerbaarder, zowel fysiek als mentaal. Beter ontgiften, anti-ontstekingswegen aanboren, metabool optimaal functioneren en herstel van besluitvorming is het resultaat van Intermittent Living.

Enkele voorbeelden van hormetische prikkels zijn: koudebaden, sauna, intermittent vasten, intermittent drinken, duur- en spiertrainen en speciale ademhalingstechnieken (o.a. de ‘Wim-Hof’ ademhaling). Het Intermittent Living Concept heeft deze hormetische prikkels in een vaste volgorde geprogrammeerd. De specifieke voeding is vers, gevarieerd en voedend in plaats van alleen vullend.  Het  IL Concept is ontwikkeld en wetenschappelijk bewezen door Professor Leo Pruimboom die er tevens op is gepromoveerd.

Een belangrijk onderdeel van Intermittent Living is Intermittent Vasten. Bij Intermittent Vasten eet je minder maaltijden. Op de momenten dat je wél eet, is het heel belangrijk om te weten wát je dan het beste kunt eten. Tijdens Intermittent vasten schakelt je lichaam namelijk over van suikerverbranding naar vetverbranding. Je krijgt daardoor veel meer energie, maar wel belangrijk om de juiste voeding te eten!
Greenyourself heeft hier, in samenwerking met Krista Boots van Vitaliteitsfactory.nl een interessante online cursus in ontwikkeling!

We reiken je in de cursus kennis en inspiratie aan om uit je comfortzone te komen en vaste gewoontes los te laten. Je krijgt praktijkervaring en een solide basis om goed voor je lichaam te zorgen. Het gevolg: je zult je sterk, gelukkig en dankbaar voelen voor jouw lichaam, het is je allerbelangrijkste bezit!

Wil je meer informatie over de Intermittent Living trainingen en de cursus Vitale Voeding en Intermittent Eten? Stuur een mail naar Brenda@phitality.nl.

print

Geef een antwoord