Magnesium speelt een rol bij meer dan 300 stofwisselingsreacties en zorgt er zo voor dat tal van vitale functies intact blijven. Het draagt onder andere bij aan:

 • de vermindering van vermoeidheid;
 • de werking van het zenuwstelsel en van de psychologische functies;
 • de spierfunctie;
 • het behoud van botten en tanden;
 • en de aanmaak van eiwitten.

Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in je lichaam. Zonder magnesium kan er geen energie vrijkomen. Magnesium is ook nodig voor de communicatie tussen cellen, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw van spieren. Daarnaast speelt het een rol bij de bloedsuiker- en bloeddrukregulatie en is het nodig voor de aanmaak van de krachtige antioxidant glutathion.

Ons lichaam bevat ongeveer 25 gram magnesium, waarvan ongeveer twee derde in de botten ligt opgeslagen en een derde in de spieren. Minder dan één procent van het magnesium bevindt zich in het bloed.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn:

 1. Groene bladgroenten als spinazie, andijvie, boerenkool;
 2. Alle soorten noten;
 3. Rauwe cacao;
 4. Avocado’s;
 5. Bananen;
 6. Zeewier en algen;
 7. Broccoli;
 8. Peulvruchten;

De meeste mensen krijgen te weinig magnesium binnen uit voeding. Ook in tijden van stress gebruikt het lichaam veel meer magnesium, waardoor een tekort kan ontstaan. Andersom kan een tekort aan magnesium ook leiden tot stress, spierpijn en vermoeidheid.

Magnesium kan in verschillende vormen in supplementen aanwezig zijn. Er zijn grote verschillen qua absorptie, effectiviteit en tolerantie (oftewel, hoe het lichaam de stof verdraagt). Zelf ben ik heel tevreden over het Allfit Magnesium extra supplement. Het bevat namelijk de goed opneembare organische vormen magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat. Deze vormen hebben een hoge biologische beschikbaarheid en helpen bij de ondersteuning van de spieren en het brein.

De toevoeging van co-factoren aan het supplement ondersteunen de opname van magnesium.In het geval van magnesium zijn dat vitamine B6 (in de actieve vorm: pyridoxaal-5-fosfaat) en de dipeptide taurine (cysteïne & methionine). L-Taurine beschermt tegen de twee belangrijkste oorzaken van cellulaire toxiciteit, namelijk oxidatieve stress en ophoping van calciumionen.

Vitamine B6 werkt samen met magnesium voor het normaal functioneren van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. De samenwerking tussen D3 en magnesium richt zich onder andere op het immuunsysteem, de spieren en de botaanmaak.

 

print

Geef een reactie