Wat is het voordeel van voedsel drogen in een droogoven?

Wil je dat de kinderen alleen nog gezonde snoepjes eten en ze bovendien laten helpen om deze te maken? Heb je altijd gedroomd van gezonde en hartige of zoete “tussendoortjes” op tafel om naar hartelust van te snoepen zonder je zorgen te maken over schadelijke bewaarmiddelen? Heb je een eigen moestuin of koop je graag goedkope biologisch geteelde seizoensproducten? Houd je van “raw food” of eet je vegetarisch? Moet je diabetes-vriendelijk koken of wil je glutenvrije maaltijden bereiden? Trek je de bergen in met een lichtgewicht-rugzak of ga je met de kinderen kamperen? Of neem je voor de zomervakantie graag een volledige voedselvoorraad mee in je camper? Ben je “prepper” en wil je de voorraadkast vullen met het oog op een crisis? Of wil je gewoon besparen op je gezinsuitgaven of op een gezonde manier afslanken? Wil je zelf kruiden kweken en je eigen geneeskrachtige kruiden of keukenkruiden drogen om te gebruiken?

Het principe van voedsel drogen is eenvoudig: voedselbedervers zoals gisten, bacteriën en schimmels hebben water nodig om te leven. Haal je dat water uit het voedsel, dan krijgen deze organismen geen kans en daarom zal het voedsel niet bederven. Het verdampen van water uit gedroogd voedsel heeft nog een andere, aangename bijwerking: de smaken worden sterk geconcentreerd.
De uiteindelijke voedingswaarde van gedroogd voedsel mag je vergelijken met die van diepgevroren voedsel. Maar in tegenstelling tot de diepvriezer verbruikt gedroogd voedsel tijdens de bewaarperiode geen energie meer. Het is dus een duurzaam en milieuvriendelijke methode.

Een groot voordeel van voedsel drogen is dat je bijna elke soort voedsel kunt bewaren: zowel kruiden als groenten, fruit en noten. Het is erg leuk om seizoensfruit als bijvoorbeeld aardbeien en frambozen te drogen en te gebruiken als zoetmiddel in je muesli of granola ontbijt. Zo heb je geen honing of ander zoetmiddel meer nodig. Of gebruik gedroogde mango of ananas eens bij het blenden van je smoothie. Bewaar de zelf gedroogde voedingsproducten in leuke mason jars en zet ze op een plank in je keuken of kelder. Je zult merken dat het gemak en voldoening geeft om altijd goede produkten bij de hand te hebben.

Een goede voedseldroger heeft een ingebouwde thermostaat die zorgt voor een constante droogtemperatuur. Het temperatuurbereik moet van minimaal 30 – 35 graden tot maximaal 70 graden zijn. Naast een ingebouwde thermostaat beschikt de Wartmann droogoven ook over een handige timer die zichzelf uitschakelt na de ingestelde tijd. Bij de Wartmann RVS droogoven zijn ook droogvellen te bestellen met een speciale non-stick coating (bpa-vrij). Dit is handig bijvoorbeeld bij het maken van fruitleer of bouillonblokjes. Een belangrijke reden waarom wij fan zijn van de Wartmann droogoven is de uitvoering in volledig RVS, roest vrij staal. Veel droogovens zijn geheel of gedeeltelijk gemaakt van plastic. Bij de Wartmann droogoven komt er geen plastic in de buurt van jouw voeding. Dat vinden wij belangrijk. En daarnaast is deze droogoven fluisterstil.

print

Geef een antwoord