Wat is het voordeel van voedsel drogen in een droogoven?

Het zelf drogen van groente en fruit met behulp van een droogoven heeft enorm veel voordelen. Zo kun je gezonde en hartige of zoete “tussendoortjes” maken zonder je zorgen te maken over geraffineerde suikers en/of schadelijke bewaarmiddelen. En ook als je een eigen moestuin hebt of graag goedkope biologisch geteelde seizoensproducten koopt, is een droogoven een echte aanrader. Mocht je deze zomer de bergen intrekken met een lichtgewicht-rugzak, met de kinderen gaan kamperen of rondtrekken met een camper, dan faciliteert een droogoven een voedselvoorraad die weinig ruimte inneemt. Ben je “prepper” en houd je van een gevulde voorraadkast? Ook dan is een droogoven een aanwinst in je keuken.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Het principe van voedsel drogen is eenvoudig: voedselbedervers zoals gisten, bacteriën en schimmels hebben water nodig om te leven. Haal je dat water uit het voedsel, dan krijgen deze organismen geen kans en daarom zal het voedsel niet bederven. Het verdampen van water uit gedroogd voedsel heeft nog een andere, aangename bijwerking: de smaken worden sterk geconcentreerd.
De uiteindelijke voedingswaarde van gedroogd voedsel mag je vergelijken met die van diepgevroren voedsel. Maar in tegenstelling tot de diepvriezer verbruikt gedroogd voedsel tijdens de bewaarperiode geen energie meer. Het is dus een duurzaam en milieuvriendelijke methode.

Je eigen voorraad is gezond en bespaart je tijd

Een groot voordeel van voedsel drogen is dat je bijna elke soort voedsel kunt bewaren: zowel kruiden als groenten, fruit en noten. Het is erg leuk om seizoensfruit als bijvoorbeeld aardbeien en frambozen te drogen en te gebruiken als zoetmiddel in je muesli of granola ontbijt. Zo heb je geen honing of ander zoetmiddel meer nodig. Of gebruik gedroogde mango of ananas eens bij het blenden van je smoothie. Bewaar de zelf gedroogde voedingsproducten in leuke glazen potten en zet ze op een plank in je keuken of kelder. Je zult merken dat het gemak en voldoening geeft om altijd goede produkten bij de hand te hebben.

Waar moet een droogoven aan voldoen?

Een goede voedseldroger heeft een ingebouwde thermostaat die zorgt voor een constante droogtemperatuur. Het temperatuurbereik moet van minimaal 30 – 35 graden tot maximaal 70 graden zijn. Naast een ingebouwde thermostaat beschikt de Wartmann droogoven ook over een handige timer die zichzelf uitschakelt na de ingestelde tijd. Bij de Wartmann RVS droogoven zijn ook droogvellen te bestellen met een speciale non-stick coating (bpa-vrij). Dit is handig bijvoorbeeld bij het maken van fruitleer of bouillonblokjes. Een belangrijke reden waarom wij fan zijn van de Wartmann droogoven is de uitvoering in volledig RVS, roest vrij staal. Veel droogovens zijn geheel of gedeeltelijk gemaakt van plastic. Bij de Wartmann droogoven komt er geen plastic in de buurt van jouw voeding. Dat vinden wij belangrijk. En daarnaast is deze droogoven fluisterstil.

print

Geef een reactie