Maak je eigen fruitleer!

Gezond snoepen lijkt af en toe onmogelijk, maar … dat is het niet! Fruitleer is misschien (nog) niet iets waar veel mensen meteen aan denken bij een gezond zoet tussendoortje, maar met het bezit van een blender en droogoven is het heel gemakkelijk te maken.

Leuk is ook, dat er eindeloos mee valt te combineren. Buiten alle verschillende soorten fruit die je kunt gebruiken zijn er veel andere manieren om te blijven experimenteren met verschillende smaken fruitleer. Een kleine extra touch met bijvoorbeeld de toevoeging van kaneel of vanille zorgt al voor een hele andere verassende smaakbeleving!

Zie hieronder een recept om uit te proberen:

Recept mango blauwe bessen banaan en peer

uit het boek: ‘Eet je fit’ van Nanneke Schreurs en José van Riele

Ingrediënten:

  • 1 mango
  • 100 g blauwe bessen
  • 1 banaan
  • 1 peer

extra benodigdheden: bakpapier of siliconen bakmatten, blender of keukenmachine, droogoven

Schil de mango, snijd het vruchtvlees langs de pit in stukken en pureer ze in de blender. Pureer op dezelfde manier de andere drie fruitsoorten. Schenk de mangopuree, blauwe bessenpuree, bananenpuree en perenpuree elk op de helft van een siliconen bakmat. Strijk de puree gelijkmatig uit over de bakmatten, tot een laag van 5 mm dik.

Droog het fruitleer in 8-10 uur op 40°C in de droogoven. Snijd de lappen fruitleer elk in twee lange repen en rol ze op. Snijd de rollen doormidden zodat er van elke soort fruit 2 rolletjes zijn. Rol de verschillende smaken in elkaar of bewaar ze afzonderlijk van elkaar in een luchtdicht afgesloten pot (wekpot of mason jar).

Voor meer recepten om zelf fruit te drogen in de droogoven verwijs ik je heel graag naar het boek ‘Handboek voedsel drogen’ van Claudia Kuyken: https://greenyourself.nl/product/handboek-voedsel-drogen/

 

 

print

Geef een reactie