ZUURKOOL MET BLEEKSELDERIJ, GEMBER EN DILLE
Bereidingstijd: 20 minuten | Wachttijd: 4 dagen | Houdbaarheid: ca. 8 weken.
1 spitskool, ca. 800 gram
3 stengels bleekselderij
15 gram verse dille
30 gram verse gember
1 tl zwarte peper
15 gram zout
Verder nodig:
Passende pot met schroef- of beugelsluiting van 1 liter
Evt. glazen fermentatiegewicht
- Snijd de spitskool in dunne lange slierten.
- Snijd de bleekselderij fijn.
- Hak de dille fijn.
- Schil de gember en rasp hem fijn.
- Doe alle ingrediënten in een grote kom en kneed ze door elkaar totdat er op de bodem van je kom een laagje vocht ontstaat. Komt er niet genoeg vocht uit? Dan knijp je niet hard genoeg.
- Schep het mengsel in een beugelpot. Vul de pot tot 3 cm. onder de rand en druk het goed aan. Er mag geen lucht meer tussen de groente zitten, en als je die aandrukt moet er vocht boven de groente uitkomen.
- Leg eventueel een fermentatiegewicht op de groente zodat die onder zijn eigen vocht blijft staan, en sluit de pot luchtdicht af.
- Zet de pot op je aanrecht en laat de groente vier dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Maak de pot pas na vier dagen voor het eerst open en proef. Is de zuurkool fris en lekker zuur? Dan is hij klaar. Gebruik hem direct of zet hem in de koelkast en eet hem binnen 8 weken op. Vind je de zuurkool nog niet zuur genoeg? Laat de groente dan nog een paar dagen bij kamertemperatuur verder fermenteren.
GELE BIETJES MET GARAM MASALA EN CITROEN
Bereidingstijd: 20 minuten | Wachttijd: 10 dagen | Houdbaarheid: ca. 6 maanden.
500 gram gele bietjes
½ citroen
250 ml water
15 gram zout
1 el garam masala kruiden
2 citroenblaadjes
Verder nodig:
Passende pot met schroef- of beugelsluiting van 0,75 liter
- Doe de rubberen ring op de deksel van de beugelpot – dit voorkomt dat er tijdens het fermenteren zuurstof in de pot komt waardoor de groente kan gaan schimmelen.
- Was de bietjes, snijd de vieze uiteinden eraf en snijd ze in plakjes.
- Was ook de citroen en snijd een halve citroen in plakjes.
- Meng het water met het zout en de garam masala, en blijf roeren tot het zout is opgelost.
- Leg de bietjes in laagjes in de pot en steek hier en daar een schijfje citroen en citroenblad ertussen. Vul de pot tot ongeveer 3 cm. onder de rand.
- Giet het pekelwater erbij en zorg dat de bietjes onder het vocht staan.
- Leg eventueel wat zwaars op de bietjes zodat ze onder blijven staan en sluit de pot luchtdicht af.
- Zet de pot op je aanrecht en laat de groente 10 dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Maak de pot pas na 10 dagen voor het eerst open en proef. Zijn de bietjes fris en lekker zuur? Dan zijn ze klaar; gebruik ze direct of zet ze in de koelkast en eet ze binnen 5 jaar op. Vind je de bietjes nog niet zuur genoeg? Laat de groente dan nog een paar dagen bij kamertemperatuur verder fermenteren.
POMPOEN MET WORTEL EN GEROOKTE PAPRIKA
Bereidingstijd: 20 minuten | Wachttijd: 4 dagen | Houdbaarheid: ca. 2 maanden.
1 kleine pompoen (ca. 800 gram)
300 gram wortel
2 teentjes knoflook
1 middelgrote ui
1 el (zoete) gerookte paprikapoeder
4 kruidnagels
15 gram zout
Verder nodig:
Passende pot met schroef- of beugelsluiting van 1 liter
- Doe de rubberen ring op de deksel van de beugelpot – dit voorkomt dat er tijdens het fermenteren zuurstof in de pot komt waardoor de groente kan gaan schimmelen.
- Schil de pompoen en verwijder de zaden. Weeg het vruchtvlees en rasp 400 gram met een groeve rasp. Bewaar de rest voor een ander recept.
- Was de wortels en rasp deze ook grof.
- Hak de teentjes knoflook en de uien fijn.
- Doe alle ingrediënten in een kom en kneed ze door elkaar totdat er op de bodem van je kom een laagje vocht ontstaat. Komt er niet genoeg vocht uit? Dan knijp je niet hard genoeg.
- Schep het mengsel in een beugelpot en druk het goed aan. Vul de pot tot 3 cm. onder de rand. Er mag geen lucht meer tussen de geraspte groente zitten, en als je het aandrukt moet er vocht boven de groente uitkomen.
- Leg eventueel wat zwaars op de groente zodat die onder zijn eigen vocht blijft staan en sluit de pot luchtdicht af.
- Zet de pot op je aanrecht en laat de groente 4 dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Maak de pot pas na 4 dagen voor het eerst open en proef. Is de salade fris en lekker zuur? Dan is die klaar; gebruik direct of zet ze in de koelkast en eet ze binnen twee manden op. Vind je de salade nog niet zuur genoeg? Laat de groente dan nog een paar dagen bij kamertemperatuur verder fermenteren.